در گوشه‌ای از تهران، طبیعتی زیبا به دست علاقه‌مندان به گیاه شناسی برای نگهداری از گیاهان و تحقیق در مورد آن‌ها ساخته شده است. از این باغ می‌توان به عنوان یک بهشت دست ساز نام برد، بهشتی که در آن بیش از ۳۰۰۰ گونه گل، گیاه و درخت‌های مختلف در حال زندگی هستند. همچنین به دلیل ساخت جالب مجموعه در هر گوشه آن می‌توان بخشی از ایران یا جهان را مشاهده کرد. این بهشت کوچک که در تهران واقع شده است، در ایران و جهان با نام باغ گیاه‌شناسی ایران شناخته می‌شود.
 
باغ گیاه‌شناسی ایران در سال ۱۳۴۷ افتتاح شد. به عبارت دقیق‌تر این باغ طی یک عملیات اجرایی با واگذاری قطعه زمینی از مراتع ملی ایران در کنار اتوبان تهران کرج احداث شد. در این باغ موزه که به عنوان باغ گیاه شناسی ملی ثبت شده است، گونه‌های مختلف گیاهان که در رشته کوه‌های البرز و زاگرس رشد می‌کنند، قابل مشاهده هستند. البته در این منطقه نمونه‌هایی از گیاهان و درخچه‌های بومی مناطق شمالی و گونه‌های گیاهان بومی مناطق خشک و کویری کشور نیز دیده می‌شود.


هدف از وجود باغ گیاه‌شناسی ایران 

هدف از احداث باغ گیاه‌شناسی ایران، نگهداری گونه‌های مختلف گیاهان در آن، رشد و پرورش گیاهان مختلف، انجام تحقیقات بر روی گونه‌های خاص و کشف خواص مثبت آن‌ها و نیز نگهداری، توجه و توسعه‌ای گونه‌های گیاهی در حال انقراض است. جالب است بدانید که در این باغ موزه علاوه بر گونه‌های مختلف درخت، درختچه و انواع گیاهان خاص بومی ایران، نمونه‌های از گیاهان مختلف از سراسر جهان، دانه و پیاز گیاهان را می‌توان مشاهده کرد. خوشبختانه گونه‌های مختلف گیاهی موجود در این باغ موزه از تنوع بالایی دارد. تا کنون بیش از ۳۰۰۰ گونه‌ای گیاهی در این باغ موزه قرار گرفته است.


ویژگی‌های ساختاری باغ گیاه شناسی ملی ایران

باغ موزه گیاه شناسی ۱۴۵ هکتار وسعت دارد. این منطقه از سطح دریا ۱۳۲۰ متر ارتفاع دارد. همان‌طور که اشاره شد در مسیر اتوبان تهران کرج واقع در منطقه چیتگر قرار گرفته است. این منطقه از تهران آب و هوای نیمه خشکی دارد، بنابراین برای ایجاد شرایط مناسب برای رشد گیاهان مختلف در این باغ موزه، سالن‌های مختلف و گلخانه‌هایی با شرایط کنترل شده دیده می‌شود. با وجود این امکانات، شرایط ایده‌آل رشد برای هر گیاه خاص فراهم می‌شود. گیاهان بومی کشور معمولا در محیط باز پرورش داده می‌شوند؛ اما گونه‌های خاص و آزمایشگاهی که نقش مهمی در تحقیقات را ایفا می‌کنند در محیط‌های کاملاً جدا و گلخانه‌های مجزا پرورش داده می‌شوند.


گیاهان باغ گیاه شناسی طبقه بندی شده اند

مسلماً با وجود گونه‌های مختلف گیاهی برای نظم بیشتر در محیط باید این گیاهان دسته بندی شوند تا نگهداری از آن‌ها راحت‌تر انجام شود. بنابراین تمام گیاهان موجود در این باغ موزه به ۳ دسته مهم تقسیم بندی شده اند، این دسته‌ها شامل موارد زیر است:

مهم‌ترین گونه‌های بومی کشور: که شامل گونه‌های مختلف گیاهی در جنگل‌های زاگرس، البرز و شمال می‌شود؛ همچنین در این دسته گیاهان بومی موجود در مناطق بیابانی نیز قرار گرفته است.

گیاهان مشهور در سطح جهان: این گیاهان از جمله گیاهان مشهور در سطح جهانی هستند و از مناطق مختلف مانند آسیا، اروپا، امریکا جمع آوری شده اند.

گیاهان دارویی: در این دسته گیاهان دارویی شناخته شده در کشور و دیگر نقاط جهان وجود دارد که برای نگهداری گونه‌های مختلف با توجه به شرایط ایده‌آل رشد آن‌ها گلخانه‌های گرمسیری، گلخانه‌های سردسیری و معتدل طراحی و ساخته شده اند تا امکان رشد و تکثیر گیاهان غیر بومی نیز فراهم شود.


امکان بازدید از گیاهان وجود دارد

جالب است بدانید که در این مکان علاوه بر حفظ گونه‌های مختلف موجود در آن و انجام تحقیقات بر روی گیاهان موجود، امکان بازدید از گیاهان فراهم شده است. علاقه‌مندان با مراجعه به این مکان زیبا می‌توانند در مورد گیاهان مختلف و گونه‌های متفاوت گیاهی آشنا شده و اطلاعات خود را در این زمینه بالا ببرند. یکی از زیبایی های موجود در این باغ دسته بندی کامل باغ بر اساس گیاهان موجود در آن است، به عبارت دیگر می‌توان در این باغ منطقه را مشاهده نمود که تمام گیاهان در رشته زاگرس در آن قرار گرفته اند، بنابراین با مشاهده آن می‌توان یک زاگرس کوچک را مشاهده نمود.



خوشبختانه در این مکان زیبا علاوه بر وجود انواع گیاهان مختلف، در دو نوع خشک شده و کاملاً طبیعی، می‌توان نمونه‌های بازسازی شده از مکان‌های مختلف مانند رشته کوه‌های البرز، زاگرس، آبشارهار و صخره‌ها و مکان‌های خاص در سراسر جهان را مشاهده کرد. همچنین در این باغ گیاه شناسی، امکان استراحت و انداختن زیرانداز و لذت بردن از فضای سرسبز موجود در آن وجود دارد، بنابراین بازدید از این باغ موزه برای همه افراد می‌تواند جالب توجه باشد. اما به دلیل گرمای هوا در فصل تابستان در منطقه توصیه می‌کنیم برای تماشایی این باغ زیبا فصل بهار را انتخاب کنید.


دسترسی به باغ گیاه شناسی تهران (باغ موزه گیاه شناسی ملی ایران)

برای رفتن به این باغ موزه فوق العاده دیدنی و زیبا تنها کافی است خود را به اتوبان تهران کرج برسانید.

ماشین: برای رفتن به باغ گیاه شناسی تهران، بهتر است از خروجی پیکان شهر استفاده کنید و به سمت بیست متری سرو آزاد حرکت کنید تا خود را به بلوار باغ گیاه شناسی ملی ایران برسانید.

مترو: برای رفتن به باغ گیاه شناسی از راه مترو باید از مترو تهران کرج استفاده کنید و در ایستگاه وردآورد پیاده شوید؛ و به بلوار باغ گیاه شناسی بروید.

توجه داشته باشید که برای بازدید از باغ گیاه شناسی باید بلیت تهیه نمایید البته بلیت‌ها برای دانشجو‌ها و دانش آموزان دارای تخفیف ۳۰ تا ۵۰ درصدی است.




منبع: سایت ستاره